درباره ما تماس با ما پارسی العربیه English
دوشنبه | 1403/10/03
سیاست دانش ، تحلیل است
تاریخ درج مطلب 1394/05/29
منبع : روابط عمومی خانه بیداری اصفهان

شناخت ما از تجدد، تجربی نیست بلکه در حد اطلاع از آن استسیاست دانش ، تحلیل است

دکتر داوری با تاکید بر اینکه در شناخت تجدد پیشرفت نکرده ایم، گفت: ما تجدد را تجربه نکرده ایم، بلکه صرفا از آن اطلاع پیدا کردیم.

نشست تخصصی "تجربه تجدد ایرانیان از عصر مشروطه تا امروز" پنج شنبه هفته گذشته با حضور اساتید و پژوهشگران در سالن همایش های خانه بیداری اسلامی اصفهان برگزار شد. در ابتدای این نشست، دکتر موسی نجفی، رییس خانه بیداری اسلامی در خصوص آرا و اندیشه های دکتر داوری گفت: با مطالعه آثار دکتر داوری اردکانی فرا می گیریم که نسبت خودمان را با هر پدیده مثل غرب و تجدد سنجش کنیم.

رییس خانه بیداری اسلامی با تاکید بر اینکه  آثار دکتر داوری از جنس اندیشه و تامل عمیق است، افزود: استاد در آثار خود با رویکردی واقع بینانه مسائل و پدیده ها را با نگاهی محتاطانه، نقادانه و غیر شعاری تحلیل و بررسی می کند.

دکتر نجفی در ادامه صحبت های خود گفت: آثار دکتر داوری ادبیاتی نخبه گرا دارد و سطح مخاطب خود را بالا می آورد و بدون آنکه سیاست را اکنون زده کند، در عین حال به سیاست و اکنون می پردازد.

وی با اشاره به نقش برجسته مسئله "پرسش از غرب" دکتر داوری در انقلاب اسلامی خاطر نشان کرد: فارغ از هر گونه موضع گیری در قبال اندیشه های استاد، باید قبول کنیم که دکتر داوری مسیر جدیدی در عرصه تفکر گشوده اند.

رئیس فرهنگستان علوم در این نشست با بیان اینکه در یک قرن اخیر آنچنان که شایسته و بایسته است روی تجدد تفکر نشده است، تاکید داشت: در شناخت تجدد و تفکر پیشرفت نداشته ایم.

دکتر رضا داوری اردکانی، در این نشست ضمن اشاره به اهمیت ماه مرداد به خاطر دو رویداد مهم تاریخ ایران گفت: در این ماه دو رویداد مهم یعنی؛ نهضت مشروطیت و کودتای 28 مرداد رخ داده است که خانه مشروطیت اصفهان بیانگر یک وجه ارزنده از تاریخ این نهضت است.

داوری اردکانی رویداد 28 مرداد را یک روز بزرگ بین المللی در تاریخ جهان ارزیابی کرد و گفت: صرف نظر از اختلافات رهبران ملی شدن صنعت نفت، این روز از اهمیت ویژه ای رخوردار است.

این فیلسوف معاصر، نامه حضرت علی علیه السلام به مالک اشتر را نقطه عطفی در تبیین معنای سیاست دانست و گفت: تا پیش از این، از سیاست تنها مفاهیمی همچون جنگ، لشکر کشی و کشورگشایی فهم می شد، اما حضرت علی علیه السلام در این نامه در مقام تذکر و نه تعلیم، به علم سیاست اشاره می کنند.    

چهره ماندگار فلسفه ایران، جایگاه سیاست در عرصه اندیشه را ویژه ارزیابی کرد و گفت: سیاست دانش تحلیل است؛ در زمانه ما هر کس در هر حوزه ای اعم از فرهنگ، تاریخ، فلسفه و سایر علوم تفکر و پژوهش انجام دهد، به ناگزیر باید در حوزه سیاست فکر کند.

رئیس فرهنگستان علوم، در خصوص جایگاه ویژه سیاست تاکید کرد: در هیچ یک از حوزه ها نمی توان از سیاست چشم پوشی کرد؛ چرا که سیاست در همه حوزه ها وجود دارد و پژوهش نمی تواند نسبت به سیاست بی اعتنا باشد.

داوری اردکانی با بیان اینکه مردم اروپا با سیاست سر و کار ندارند، گفت: اروپایی ها تنها در انتخابات شرکت می کنند و بر خلاف ساکنان آسیا یا آمریکای لاتین کاری با سیاست ندارند.

استاد تمام فلسفه دانشگاه تهران با بیان اینکه در سال های اخیر کمتر از تجربه تجدد صحبت شده است و خاطر نشان کرد: ارتباط ایران با اروپا را آغاز دوره حیرت ایرانیان عنوان کرده اند؛ چرا که در این دوره سفیران ما در کشورهای اروپایی با مشاهده پیشرفت های غرب و مجالس شورای قانون گذاری با نوشتن حیرت نامه اروپا و پیشرفت های آن را برای مردم ایران توصیف می کردند.

این متفکر برجسته، با بیان اینکه ارتباط ما با اروپا یک رویداد و پدیده معمولی نبوده است، اظهار داشت: ایرانیان در مواجهه با غرب دو موضع می توانستیم داشته باشیم؛ اول اینکه منتظر بمانیم و ببینیم در این مواجهه چه سرنوشتی خواهیم داشت و دوم اینکه تامل کنیم و ببینیم چگونه می توانیم به جایگاه غرب دست یابی کنیم و ما راه دوم را انتخاب کردیم.

وی در ادامه صحبت های خود با تاکید بر اینکه در شناخت تجدد پیشرفت نکرده ایم، گفت: ما تجدد را تجربه نکردیم، بلکه صرفا از آن اطلاع پیدا کردیم.

چهره ماندگار فلسفه ایران با اشاره به اینکه گذشتگان ما در سیاست به صورت اخلاقی تفکر داشتند، عنوان کرد: مسئله ای که اکنون مطرح است، این است که آیا می توان نظمی برقرار کرد که هم زمان تکنولوژی و معنویت را در اختیار داشته باشد؟

این فیلسوف و محقق معاصر ضمن تاکید بر اینکه تکنیک و تکنولوژی به هیچ چیز دیگر میدان نمی دهد، گفت: تکنولوژی قاعده خودش را دارد و به اخلاق هم توجهی ندارد.

داوری اردکانی، در پایان با اشاره به اینکه دنیای کنونی به سرعت در حال تغییر و پیشرفت است، گفت: تفکر باید ارتباط اخلاق و تکنولوزی را مرتفع کند.

پاسخ به پرسش های تخصصی، توزیع ویژه نامه معمای تجدد ایرانیان، برپایی نمایشگاه کتب دکتر داوری اردکانی و ارائه گواهی علمی به حاضرین در نشست از دیگر برنامه های جانبی این نشست بود.

تمدن نوین اسلامی نه تنها در ساحت عمل که در ساحت نظر نیازمند پژوهش و بررسی دقیق است تا در پرتو اندیشه و از دریچه تاریخ، سیاست و فلسفه شناخت فرصت ها و آسیب های آن امکان پذیر شود؛ بر این  اساس خانه بیداری اسلامی سلسله نشست های تخصصی تمدن نوین اسلامی را برگزار می کند. این نشست اولین نشست از سلسله نشست های تخصصی "تاریخی-سیاسی-فلسفی" است که به همت اندیشکده هویت شناسی و تمدن نوین اسلامی و با هدف بررسی دقیق و علمی ابعاد "تاریخی-سیاسی-فلسفی" تمدن نوین اسلامی برگزار شد.

برای ارسال نظرات از فرم پایین استفاده کنید.
مسئولیت نوشته ها به عهده نویسندگان آنهاست و نمایش آنها به معنی تایید نظرات آنها نیست.
نام :

پست الکترونیکی :

نظر شما :
خانه بیداری اسلامی
ویژه ها
اینفوگرافی
نشریات خانه بیداری اسلامی
خانه بیداری اسلامی
کتابخانه
خانه بیداری اسلامی
خانه بیداری اسلامی
سایت های وابسته