نشست خرد سیاسی در عصر مشروطیت درتاریخ 28 مرداد1395 در سالن همایش های خانه بیداری اسلامی اصفهان برگزار شد. در این نشست که با حضور دکتر رضا داوری اردکانی، رییس فرهنگستان علوم و صاحب کتاب «خرد سیاسی در زمان توسعه نیافتگی » برگزار شد، دکتر موسی نجفی، دکتر محمد جواد صافیان،استاد اصغر طاهر زاده وجمع کثیری ازعلاقمندان این حوزه نظرات خود را پیرامون آخرین اثر چهره ماندگار فلسفه ارائه کردند.
دکتر موسی نجفی در ابتدای نشست در خصوص کتاب دکتر داوری گفت: دکتر داوری در آثار خود در پی پاسخ به پرسش ها نیست؛ بلکه با طرح پرسش مخاطب افق را می گشاید و وی را به تفکر و تعمق وا می دارد. درادامه استاد اصغر طاهر زاده در این نشست در خصوص کتاب خرد سیاسی در عصر توسعه نیافتگی گفت: به نظر من که حداقل بیست سال از آثار دکتر داوری استفاده کرده ام، این کتاب یک وصیت نامه کامل سیاسی_حکمی است. کتاب نمی خواهد تکلیف کسی را مشخص کند، بلکه در پی این است که اهمیت تفکر تاریخی را نشان دهد. رنج بی تاریخی به بی تفکری می انجامد و از طرفی تفکر اگر تاریخی نباشد، اصلا نمی تواند تفکر اطلاق شود.
استاد طاهر زاده درادامه گفت: دکتر داوری نمی خواهد به ما ایده بدهد؛ اما در عین حال از ما می خواهد در ایده خودمان دچار تحجر نیز نشویم. خواسته ما هم از ایشان این است که در پی تعلیم چیزی به ما نباشد.
دکتر محمد جواد صافیان، استاد فلسفه غرب دانشگاه اصفهان نیز در ادامه تحلیل خود از کتاب دکتر داوری را ارائه کرد. وی در این خصوص اظهار داشت:ما دچار آگاهیِ پریشان هستیم؛ چرا که آگاهی جمعی و نحوه اندیشه ما واجد هویت مستقل و عمیق به ویژه در مقوله نسبت ما و غرب نیست؛ این در حالی است که برخورد عمیق در مواجهه با غروب ضرورت داشته است.مواجه عمیق فلسفی ما با غرب از مرحوم فردید آغاز و در آثار دکتر داوری به اوج می رسد.روش دکتر داوری در این کتاب پدیدار شناسانه است و در پی تعیین موضوعات با این متد است. داوری با شجاعت و به دور از شعار زدگی مسایل را مطرح می کند و این باعث شده تا مطالب دکتر ماندگار و موثر شود.
سپس دکتر رضا داوری اردکانی دراین نشست به بیان نظرات خود در خصوص ویژگی های کتاب و نقش خرد سیاسی در عصر مشروطیت خود پرداخت وگفت: این کتاب«خرد سیاسی در عصر توسعه نیافتگی» ابهامات زیادی دارد و بنده در پی اثبات چیزی نبوده ام و هیچ چیز و کس را نیز تایید نکرده ام. خدا را شاهد می گیرم در حین نوشتن کتاب به هیچ وجه قصد سیاسی نویسی نداشتم. هر چند سیاست دست از سر ما بر نمی دارد و حتی اگر به آن پشت هم کنیم نیز باز سیاست از ما دست برنخواهد داشت. خود بنده نیز فارغ از سیاست نیستم ولی آنچه می نویسم از برای سیاست نیست.خرد سیاسی که معمولا کمتر استفاده می شود را از زبان امام خمینی ره شنیده ام. این خرد ضرورتا خرد اهل فلسفه نیست.درباره عقل تاریخی می توان گفت در هر دوره تاریخی صورتی از عقل وجود داشته است. عقل زبان ماست. عقل نیز به زبان تاریخ است، تاریخ سخن زمان است و زمان نیز جلوه وجود است که جلوه وجود همان ظهور خدا است.آدمی هیچگاه از خرد بی بهره نیست، ولی وقتی خرد ضعیف است بی سر و سامانی شکل می گیرد. هر کجا خرد وجود دارد سر و سامان نیز است.غرب با تفکر جهان را فرا گرفته است، استیلای کنونی غرب فرع بر تفکر است. مشروطه حادثه عجیبی است که فکر در آن متوقف شد. بعد از مشروطه این مشکل پیش آمد که اگر نگوییم فکر کنار گذاشته شد، می توان گفت که مسکوت ماند و مشروطه خواهان وارد فاز عمل شدند.مشروطه از آن حادثه عجیبی است که در آن مسئله آزادی و عدالت مطرح شد. بعد از شهادت شیخ فضل الله نوری، علامه نایینی کتاب تنبیه الامه و تنزیه المله را جمع آوری کرد در حالی که این کتاب می توانست مبنای فلسفه سیاسی برای ما شود که اتفاق نیفتاد.نهضت 28 مرداد پایان نهضت های استقلال و آزادی طلب بود. در این روز کودک زییای علیلی که به دنیا آمده بود در گذشت.در مشروطه شیخ فضل اله و حاج آقانورالله درک مشترکی داشتند ولی در موقعیت های متفاوت اظهار نظرهای متفاوتی داشتند.
گفتنی است در این نشست ویژه نامه« دعوت به اندیشه»؛مشروح 5 نشست ماهیانه اندیشکده هویت شناسی و تمدن نوین اسلامی و ویژه نامه خرد سیاسی در 12 صفحه با آثاری از پژوهشگران خانه بیداری اسلامی توزیع شد.