درباره ما تماس با ما پارسی العربیه English
یک شنبه | 1403/10/02
راه های دســـــت یابــی به فلســـفه عملی از رهگذر فلسفه نظری
تاریخ درج مطلب 1395/02/23
منبع : روابط عمومی خانه بیداری اسلامی

راه های دســـــت یابــی به فلســـفه عملی از رهگذر فلسفه نظری

سومین نشست دعوت به اندیشه با حضور دکتر موسی نجفی، استاد طاهرزاده و دکتر صافیان در خانه بیداری اسلای برگزار شد. در این نشست که با هدف بررسی فصل دوم کتاب خرد سیاسی در زمان توسعه نیافتگی دکتر داوری برگزار شده بود، دکتر صافیان به ارائه نظریات خود از فصل دوم کتاب پرداخت و گفت: این سوال که از فلسفه چه کار بر می آید، از ابتدا مطرح بوده و نظر دکتر داوری این است که فلسفه در واقع نظم جهان را بیان می کند. عضو هییت علمی گروه فلسفه دانشگاه اصفهان در ادامه افزود: کلیت حرف داوری در این کتاب این است که نمی توان از راه توسعه منصرف شد. صافیان با بیان اینکه پرسش های فلسفی انتزاعی نیست، اظهار داشت:  فلسفه در واقع پرسشی تاریخی است. استاد فلسفه دانشگاه اصفهان همچنین گفت: داوری یک فیلسوف است و خود را نسبت به آن متعهد می داند؛ ضمن اینکه فلسفه در پی راه حل دادن نیست، بلکه در واقع فهم خوب مسائل است و فیلسوف کسی است که پرسش هایی را مطرح می کند.  

**خطر بی تاریخی

در ادامه استاد طاهر زاده به 7 نکته از فصل دوم کتاب اشاره کرد و گفت: در پایان فصل قبل داوری به این اشاره می کند که بیرون آمدن از حصار توسعه نیافتگی بسیار دشوار بلکه ناممکن است که این بیان داوری به دلیل اینکه تجویزی و راه حلی ارائه نمی کند، مخاطب را گرفتار می کند. وی در ادامه به خطر بی تاریخی مطرح شده از سوی داوری نیز اشاره و عنوان کرد: یکی از اقدامات و خدمات داوری توجه به این نکته بوده که از تفکر تاریخی نبایستی گذشت.دکتر نجفی در ادامه با بیان اینکه در فلسفه غرب از فلسفه به سمت فلسفه سیاسی حرت کردن امری آسان است، اظهار داشت: در فلسفه اسلامی هم یگانه کسی که این کار را انجام داد، فارابی بود.

وی با طرح این پرسش که چگونه می توان از فلسفه نظری به فلسفه عملی حرکت کرد، خاطر نشان کرد: برای این پرسش، 4 پاسخ می توان ارائه کرد؛ اول استفاده از فلسفه فارابی، دوم توجه به شیخ اشراق و پهلویون، سوم حکمت متعالیه ملاصدرا و چهارم توجه به ادرکات علامه طباطبایی.

**داوری در مسیر نظریه پرازی

رییس خانه بیداری اسلامی در ادامه به تفاوت نظریه پرداز و فیلسوف اشاره و خاطر نشان کرد: دکتر داوری به سمت نظریه پردازی حرکت کرده است. داوری از سه مرتبه نظریه پردازی، دو مرتبه بیان بحران و بیان علت بحران در جهان کنونی را دارا است، اما در مقام رفع بحران هیچ گونه اظهار نظری نمی کند و تنها به راه حل هایی اجمالی بسنده می کند و یا راه حلی ارائه نمی کند.

عضو هییت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در پایان افزود: فیلسوف، نظریه پرداز نیست و نظر داوری نیز بر این است که فلسفه تعیین کننده افق آینده و طرح عالم بعدی نیست.

برای ارسال نظرات از فرم پایین استفاده کنید.
مسئولیت نوشته ها به عهده نویسندگان آنهاست و نمایش آنها به معنی تایید نظرات آنها نیست.
نام :

پست الکترونیکی :

نظر شما :
خانه بیداری اسلامی
ویژه ها
اینفوگرافی
نشریات خانه بیداری اسلامی
خانه بیداری اسلامی
کتابخانه
خانه بیداری اسلامی
خانه بیداری اسلامی
سایت های وابسته